Interview

Laatst zag ik een interview met Rolf Winters en Renata Heinen over de documentaire die zij maakten. Ik werd getroffen door de manier waarop ze vertelden. Waarom ze een aantal jaar geleden gekozen hadden om hun gestructureerde leven in Amsterdam op te geven en met hun nog jonge kinderen weg te gaan. Woorden als: “ Waar gaat het hier over?” “ Het leven begint voorspelbaar te worden “, “Het is weinig open”. En vooral: “ We zijn eigenlijk helemaal niet zo goed bezig met elkaar, als je naar het grote plaatje kijkt”.

Ik herkende wat ze vertelden. Ik herkende het verlangen om weg te gaan. Weg van een gestructureerd leven, weg van regels, van negativiteit , de snelheid van leven, opgeslokt worden door media, je telefoon, televisie en oppervlakkigheid.

De documentaire

Het echtpaar besloot in januari 2005 met het gezin zes weken naar de Amerikaanse staat Michigan te reizen, het woongebied van de Anishinaabe.  een volk van inheemse Amerikanen. Hun kinderen waren toen 2, 4 en 7.

Ze wilden een paar jaar los van alles te leven. Ze verkochten hun huis en het bedrijf en kochten daar in Michigan een stuk grond. Alles zelf doen. Een huis bouwen, eigen groenten verbouwen. Ze bleven vier jaar bij de inheemse bevolking.

Ze ontmoetten daar Nowatem ( ‘ hij die luistert’ ) , een medicijnman van een jaar of tachtig die in het bos woonde. Hij leefde al lang buiten de gemeenschap en liet zich aan bijna niemand zien. Bij die eerste ontmoeting had het echtpaar een „enorme klik” met de sjamaan. Ze vonden hem een wijs man, hij schakelde moeiteloos tussen „verschillende bewustzijnslagen”. Ze besloten hem te vragen of ze de gesprekken met hem mochten filmen. „We dachten: niemand weet hiervan”. De eerste keer dat wij over filmen begonnen, ging hij er totaal niet op in. Toen we het daarna nog een keer aan hem vroegen, weigerde hij. Hij vond dat hij, door te zijn wie hij was, de mensheid al kon dienen.”  Ze bleven hem, in de vier jaar dat ze er woonden, bezoeken, tot Nowaten ineens van mening veranderde. Onverwacht zei hij: “ het is goed. Ik denk dat jullie er klaar voor zijn”. Ze mochten hem filmen. Nadat ze hem hadden gefilmd, kwamen ze op het idee om meer van deze  mensen te spreken.

Ik citeer wat Nowatem in de film zegt:

“ Wanneer je het tot de essentie terugbrengt is het leven eenvoudig. Maar we maken het zelf ingewikkeld. Met onze gedachten patronen. En door wat andere mensen hebben bedacht om controle uit te oefenen op de mensheid. Dat verandert individuen in hoe ze denken zodra dat gebeurt. Er zijn geen vrijdenkende mensen meer. We worden allemaal in de macht gehouden door een ander. “

Op zoek naar ‘Earth keepers’

Daarna trokken ze met hun drie kinderen, dan 6,7 en 10 jaar, de wereld over om, zonder crew en met één camera, deze stamhoofden, de ‘Earth keepers’ te zoeken, wijze mensen die een verbinding met AL WAT LEEFT hebben en weten te behouden. Deze Earth keepers uit alle delen van de wereld komen uitgebreid aan het woord. Ze vertellen allen een zelfde verhaal over geluk, angst, over healing en ‘het ware pad’ . Allen geven aan dat verandering alleen bij jezelf kan beginnen. Wachten op politieke leiders of het systeem heeft geen zin – die zijn juist onderdeel van het probleem.’

Maar hoe?

Hoe kunnen wij NU in deze hectische periode een gemoedstoestand ervaren waarin je ook Earth keeper kunt zijn?

Voor mij begon dat bij E.A.S.T, want al op de tweede dag van het eerste seminar “ Ruimte maken voor jezelf “ ervaar je een gemoedstoestand waarin je niet meer negatief over jezelf, over anderen of  situaties kunt denken. Je leert gedachtepatronen herkennen en ombuigen naar die gemoedstoestand. Eigenlijk leer je om weer in contact te komen met jouw eigen fysieke instrumentenpaneel, welke wij door de eeuwen heen zijn verleerd om te gebruiken.

Niets zweverigs.  Gewoon jouw fysieke lichaam met alle sensoren die je bezit gaan gebruiken.

Dat leer je bij E.A.S.T. Niet in één dag. Het is eenvoudig, maar doordat we het veelal zijn verleerd, is het lastig om dit weer te her-vinden. Stap voor stap leer je dit door eenvoudige oefeningen toe te passen die de toegewijde docenten je aanreiken.

Eenvoudig, maar zo doeltreffend.

Daarna heb ik ook nog de seminars eNRBi gevolgd, waar ik geleerd heb mijn energie in balans te brengen en te verhogen. Weer met eenvoudig toe te passen oefeningen, die je ook door de dag heen kunt uitvoeren; wachtend bij de kassa, onder de douche, tijdens mijn werk, noem maar op. Zo vaak mogelijk, zodat je lichaam deze staat van GEWAAR-ZIJN weer gaat herinneren.

“ Ja Nowatem, het leven is eenvoudig, we zijn het alleen ver-leerd…”

De E.A.S.T-methode biedt ons een manier om terug te gaan naar dit gevoel van EENHEID wat de Earth-keepers met ons delen. Nee, dan maakt het niet meer uit of je in een bosrijk- of verstedelijkt gebied woont. Overal kun je in deze gemoedstoestand stappen. Dan worden we allemaal weer Earth keepers! Zoals Jef Crab altijd zegt: “ GA EAST DOEN MET JE LEVEN 😉 !“