VERGROOTGLAS

Je leven onder een vergrootglas. Heb je ook soms dat gevoel, dat je leven onder een vergrootglas ligt?
Nu je véél meer thuis bent?
Waar eerst elke dag nog een escape mogelijk was om van huis te gaan; naar je werk, sportclub, uit eten, een borreltje bij de buren, op bezoek bij familie, zomaar even de stad in, word je afgelopen maanden teruggeworpen op jezelf.
Dingen die eerst gewoon leken of die je eerder niet opvielen, vallen ineens meer op.
Je wordt veel meer geconfronteerd met je directe omgeving, hoe jij met situaties omgaat en hoe jij deze veranderende wereld ervaart. Je moet letterlijk meer ‘naar binnen’ want daar is stilte.
Als je meer je ‘stille midden’ kunt ervaren is het makkelijker om met deze steeds veranderende wereld om te gaan. Maar dat is juist zo’n uitdaging, want waar vind je en hoe ervaar je dit “stille midden”?

En de stilte in jezelf is soms ook zo spannend..

In een tweetal Webinars nam ik mensen mee om op zoek te gaan naar de stilte in jezelf. Daarbij ontdekten ze dat ze waarschijnlijk ooit ergens dat stille midden hebben ervaren. Want waarom resoneerde dit Webinar anders bij hen?
Je kunt toch ook geen verlangen naar Engelse drop hebben als je het nog nooit hebt geproefd?

Dus ja, dan op zoek naar dat stille midden… Ik had hen natuurlijk graag met een toverstaf betoverd zodat ze in één klap weer dat rustige, ontspannen gevoel konden ervaren. Maar dat lukt natuurlijk niet. Wel kon ik hen een klein toverstafje geven om zelf op zoek te gaan. Door een meditatie te doen en door een moment te herinneren dat ze wél het stille midden konden ervaren. Waar je dat in je lichaam kon voelen.

Zo simpel. Conclusie was dat het zo simpel is, maar dat we het eigenlijk vergeten zijn.
Ons lichaam, ons instrumentenpaneel, dáár ervaar je je leven met al je zintuigen.
Wat doe je als je in je auto rijdt en er gaat een oranje lampje branden?
En wat doe je als er een rood lampje gaat branden?
En wat doe je als ons lichaam aangeeft dat er iets niet klopt, dat er een rood lampje gaat branden?
De meesten van ons zijn gewend om dan toch maar gewoon door te gaan.

Dus de sleutel naar ons stille midden is toch echt ons lichaam.
Een heel simpel trucje (ja ja het toverstafje!) : Als je voelt dat je hoog in je energie zit en moeilijk doorademt: Ga met je aandacht terug naar druk: Waar raakt je lichaam de stoel, de grond, je bed. Direct ga je al dieper ademhalen en ervaar je, al is het maar een paar seconden: jouw stille midden, de stilte in jezelf. En als je dan toch bezig bent: Ga eens met je aandacht naar je ademhaling, volg die ademhaling, hoe stroomt de lucht door je neus naar binnen, wat gebeurt er in je borstkas en je buik en hoe voelt het als de lucht -als vanzelf- weer naar boven terug stroomt door je neus. Allemaal héél simpel, maar krijg er maar weer eens echte aandacht voor. Dan ervaar je je stille midden.

Waar is je aandacht? Als huiswerk kregen ze mee om zichzelf een week lang te observeren: Hoe sta je op, hoe sta je onder de douche, hoe maak je je ontbijt, etcetera.
Waar is je aandacht?
Bij het tweede deel gaven de meeste mensen terug, dat het bewust-worden van hoe ze dingen doen, hen al veel inzichten gaf. Want al heb je maar een paar minuten je stille midden ervaren en je bent je je bewust geworden hoe je je leven leidt, daar begint verandering.