Over lachen, vrolijk zijn en een potlood
Er was in de jaren 80 een studie, een psychologisch experiment, waar de onderzoekers de deelnemers in tweeën verdeelden: de ene groep moest het potlood tussen hun tanden vasthouden, de andere groep tussen hun lippen.
Daarna kregen beide groepen een grappig filmpje te zien en na afloop moesten de deelnemers beoordelen hoe grappig ze het filmpje vonden.
Wat bleek? De deelnemers die het potlood tussen hun tanden hadden gehouden vonden het filmpje gemiddeld grappiger dan de deelnemers die het potlood tussen hun lippen hadden gehouden.
Wel vreemd zou je zo zeggen, want het was hetzelfde filmpje…
Er was wel een opvallend verschil in de condities van de twee groepen: als je het potlood tussen je tanden houdt kun je nog vrij lachen, terwijl de andere groep, die het potlood tussen hun lippen moest houden dat niet meer konden…
Wat wilden de onderzoekers hiermee aantonen??
Dat je gezichtsuitdrukking ook van invloed is op je stemming, dat je je dus vrolijker kunt gaan voelen als je je gezicht in een lach brengt 🙂
Nou dat is een mooi experiment voor vandaag toch?
Experimenteren met gezichtsuitdrukkingen?
Kijk maar eens wat er gebeurt als je je gezicht ontspant, je wangen ontspant, je je mondhoeken naar boven krult of je je dan zachter voelt, je misschien dieper kunt ademhalen en misschien voel je ook dat je gemoedstoestand verandert?
En experimenteer dan ook met je houding, voel of je ook meer rechtop kunt lopen, naar boven kunt kijken, naar de vogels, de lucht, de bomen, de mensen die je tegen komt en ervaar dat de mensen dan terug lachen..
Een heel goede start van deze nieuwe week, waarbij een deel van Nederland weer naar school en aan het werk gaat 😊😄😁