Jouw unieke plek

Familieopstelling

Familieopstelling – Een nieuwe imprint

Als je wilt zijn wie je in wezen bent is het allereerst belangrijk om te onderzoeken of je wel vanuit je eigen unieke plek in je gezin van herkomst je leven leidt. Er is alleen maar innerlijke rust en persoonlijke groei mogelijk als je op jouw plaats in je familiesysteem staat. Misschien ben je op een andere plek in je familiesysteem terecht gekomen. Want als kind voel je onbewust de enorme roep van je ouders wanneer het niet zo goed met ze gaat. Het is dan bijna onmogelijk om in de kind-rol te blijven en niet te gaan zorgen voor je ouder(s). Je als kind in de ouderrol begeven, ook al ben je volwassen, kan heel uitputtend zijn en het kan in veel gevallen leiden tot persoonlijke problemen. Wat kan helpen is om inzicht te krijgen in dit patroon.

Familie is als een fontein

Ik gebruik graag deze metafoor van Els van Steijn om uit te leggen hoe processen binnen een familiesysteem werken. Het zijn processen waarvan je je niet of nauwelijks bewust bent. Door de fontein wordt duidelijk wat jouw plek is binnen je familiesysteem. Als je daar je plek kunt innemen, vind je die ook met meer gemak in de rest van je leven. Als je stevig op je plek in de fontein staat, kan de levenskracht door je heen stromen en kun je jouw leven vrij leven.

Hoe je dat voor je moet zien: Bovenin de fontein staan boven elkaar je grootouders en ouders. Allemaal in hun eigen ‘bak’ in de fontein. Daaronder kom jij, met eventueel je broers en zussen. Daaronder komen weer jouw kinderen, enzovoorts. Het water van de fontein stroomt van boven naar beneden, van bak naar bak. Als iedereen op de juiste plek staat, kan het water zonder problemen doorstromen.  Mocht iemand op de verkeerde plek staan, dan ontstaan er opstoppingen. “Als je op jouw plek staat, ontvang je een onzichtbare kracht-levenskracht- die essentieel is om je vervuld en stevig te voelen”. Om verschillende redenen kun je omhoog zijn gegaan naar een bak boven je, bijvoorbeeld tussen je ouders omdat je onbewust voelde dat ze je nodig hadden. Dan kun je niet ontvangen, wat je als kind zou moeten doen, maar ga je geven. Uiteindelijk zal je dat uitputten.

Door middel van een familieopstelling met paarden of zonder paarden verbind je je met jouw familiesysteem, jouw voorouders en hun lot. Je krijgt inzicht op welke plek jij in je gezin van herkomst staat en wat jij mogelijk bent gaan dragen wat niet van jou is. Je kunt ontdekken waar een mogelijke verstrikking zit, in wat zich steeds maar herhaalt in je leven. Door dat inzicht kun je uiteindelijk je eigen unieke plek weer gaan innemen.

 

Familieopstelling in de praktijk

Na een intake zal ik je uitnodigen om naar mijn praktijk te komen, waar we na een kop koffie of thee met iets lekkers in principe naar de paarden wandelen. Daar zal ik je vragen om jezelf en ieder familielid een plek te geven in het weiland. Daar zal je worden opgenomen in het roerloze veld van de paarden. Je krijgt inzichten hoe jij je verhoudt tot je biologische vader en moeder en je eventuele broers en zussen. Door middel van een ritueel krijg je een nieuw innerlijk beeld –een nieuwe imprint– mee wat enorm helend wordt ervaren.

Indicatie voor een nieuwe familie-imprint

Vooral levensvragen, die je al langer bezighouden, waar je misschien al van alles aan hebt proberen te doen, maar er op de een of andere manier steeds niet heel veel verder mee komt. Steeds herhalende patronen in je leven, een diep onverklaarbaar verdriet, steeds vastlopen in bijvoorbeeld werksituaties of relaties. Vragen over relaties met een partner, met ouders, broers of zussen of met kinderen. De methode is geschikt voor jongeren vanaf ongeveer 15 jaar en volwassenen.

Ieder mens vindt zijn herkomst in een familie en is verbonden met ieder familielid door de primaire liefde. Er is zoiets als een onbewust functionerende instantie, ook wel familiegeweten genoemd, die waakt over de condities van het systeem waaraan wij blootgesteld zijn. Wij zijn eraan onderworpen: de bindingen, het evenwicht tussen het geven en nemen en de goede ordening. Ook voor het huidige gezin gelden deze condities. Iedereen binnen het familiesysteem heeft recht op zijn plaats, zijn positie, ook de reeds overledenen. Zodra er een familielid buitengesloten wordt, niet meer meetelt of zelfs vergeten wordt (bijvoorbeeld een te vroeg overleden broertje of zusje) reageert het familiegeweten door een ander familielid, meestal uit een latere generatie, subtiel zo te sturen, dat de uitgesloten persoon en diens lot nabootst.

(Bert Hellinger)

De sessies vinden plaats in Zoetermeer. Jouw investering is € 72,- per uur