Traumaverwerking

Holistische EMDR

Heftige ervaringen en trauma’s

Heftige gebeurtenissen kunnen een diepe indruk achterlaten en ieder mens, groot of klein, verwerkt dit op een eigen manier. Een heftige gebeurtenis wordt pas tot een trauma, wanneer er geen mogelijkheid is tot afvoeren van de opgeslagen energie en het kunnen delen van de meegemaakte gebeurtenis met een vertrouwd iemand. Er is sprake van een stagnatie in de emotionele en mentale verwerking van een voorval. De emoties die ervaren zijn bij de heftige gebeurtenis blijven dan als mind-set gekoppeld aan geur, geluid, beeld en gevoel en deze emoties borrelen stelselmatig naar boven terwijl je wakker bent of in de nacht in nare dromen of nachtmerries. Aan een emotionele stoornis ligt vaak trauma ten grondslag, ook wanneer je je niets kunt herinneren van een schokkende gebeurtenis. Er is een deel dat buitengesloten werd doordat het te heftig was.

Verwerken

Ons lichaam heeft een zelfregulerend vermogen om trauma’s in ons brein te verwerken. Dit gebeurt grotendeels in de nacht tijdens de REM slaap (Rapid Eye Movement). Dan kan een (nare) ervaring via de hippocampus (het werkgeheugen) naar de neo cortex (het lange termijngeheugen) gaan. Het lichaam is tijdens de REM slaap heel ontspannen, de ogen daarentegen bewegen dan heel snel van links naar rechts en van rechts naar links. Het verwerken kan beginnen. Dit betekent, dat een goede nachtrust belangrijk is voor de verwerking van trauma’s. Een trauma heeft ongeveer 4-6 weken de tijd nodig om op deze manier verwerkt te worden, maar sommige gebeurtenissen hebben zo’n impact gehad, dat het brein niet in staat is om ze te verwerken. Die gebeurtenis en de emoties die het oproept, zitten als het ware nog vast in het brein. Je weet dat het gevaar al geweken is, maar de mind en het lichaam houden het trauma toch vast.

Wat is EMDR

Eye Movement Desensitization and Reprocessing, afgekort EMDR is een kortdurende behandelmethode om heftige ervaringen te verwerken. Het is een geprotocolleerde behandelmethode, ontwikkeld door de Amerikaanse psychologe Francine Shapiro. Bij deze methode wordt de REM slaap gesimuleerd door middel van visuele, tactiele en/of auditieve links/rechts signalen, zodat net als bij de REM-slaap de (nare) ervaring via je hippocampus (het werkgeheugen) naar je neo cortex (je lange termijngeheugen) gaan. Schokkende ingrijpende eenmalige ervaringen kunnen meestal binnen één sessie worden losgekoppeld van de traumatische verankering in lichaam, gevoel denken en bewustzijn. Verandert de ongewenste overtuiging over zichzelf bij de herinnering van het beeld van het trauma, dan verdwijnt het trauma. Dat is de effectiviteit van EMDR.

EMDR sessie in de praktijk

In een intakegesprek zal ik samen met jou kijken wat er nodig is. Als dat EMDR is, maken we een afspraak om naar mijn praktijk te komen. In deze veilige en rustige omgeving drinken we iets, neem je plaats op een stoel, en zal ik je vragen om terug te denken aan de gebeurtenis, inclusief de bijbehorende beelden, gedachten en gevoelens. Een bepaalde gebeurtenis wordt opnieuw voor de geest gehaald, maar nu in combinatie met afleidende tactiele, auditieve of visuele links-rechts signalen. Dan begint het verwerkingsproces. De EMDR-procedure brengt doorgaans een stroom van gedachten, beelden, gevoelens en lichamelijke sensaties op gang. Zo wordt op alle niveaus van energie (fysiek, gevoel, gedachten en in stilte) in een geduldige sfeer de vastgehouden informatie van het trauma stap voor stap losgelaten.

De gedachte achter EMDR is dat er opnieuw een beeld wordt opgeslagen maar dit keer met een lichaam met een laag adrenaline-peil en een rustige hartslag. Je zou het hele proces kunnen vergelijken met het opslaan van een nieuw document op de computer. Je haalt het oude document op, wist iets uit, schrijft er iets bij en bergt het opnieuw op.

Indicaties voor EMDR

 • Vermijdingsgedrag,
 • verhoogde spanning,
 • niet stressbestendig zijn,
 • sterke schaamte- of schuldgevoelens,
 • slecht humeur,
 • neurosen,
 • fobieën,
 • depressie,
 • angsten,
 • laag zelfbeeld,
 • paniek,
 • nachtmerries,
 • gestoorde slaap,
 • emotionele stoornissen,
 • relatie- en sociale problemen.

De methode is geschikt voor kinderen, jongeren en volwassenen.
“Net zoals het spijsverteringskanaal uit het voedsel haalt wat nuttig en nodig is voor het lichaam en de rest verwijdert, zo haalt ook het zenuwstelsel de nuttige informatie -de ‘les’- uit de trauma’s en verwijdert in enkele dagen de emoties, gedachten en fysiologische prikkeling die niet meer nodig zijn als de gebeurtenis achter de rug is. In het algemeen komen mensen er versterkt uit. Het is gegroeid in de beproeving en beschikt nu over nieuwe krachtbronnen. Het is flexibeler, beter aangepast aan de omstandigheden die het het hoofd moet bieden.”

(uit: Uw brein als medicijn, Dr. David Servan-Schreiber)

De sessies vinden plaats in Zoetermeer. Jouw investering is € 72,- per uur